Izvorul Sfântului Serafim de Sarov

Izvor Sarov

În luna iunie a anului 2013 după ce am vizitat Mănăstirea Diveevo am mers și la Izvorul tămăduitor al Sfântului Serafim de Sarov.

Purtam încă în suflet bucuria primită după închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Serafim de Sarov și la Icoana Umilenia. De la mănăstire am luat autocarul și ne-am îndreptat înspre pădure la izvorul sfântului ce se află la o distanță de un kilometru. Odată coborâți din autocar am mers pe o cărare până la izvor. Spre binele nostru nu era aglomerat. Am putut să admirăm priveliștea în tihnă.

Se spune că acest izvor face mai multe minuni decât scăldătoarea Vitezda din Ierusalim. Izvorul a apărut printr-o minune după ce Sfântul Serafim de Sarov a întâlnit-o pe Maica Domnului însoțită de Sfântul Apostol Petru și Sfântul Ioan Teologul. Atunci Maica Domnului a dat cu toiagul în pământ și a țâșnit acest miraculos izvor. Apa este foarte rece, își menține temperatura de 4 grade pe tot parcursul anului.

Pe lac este un ponton de lemn unde sunt amplasate câteva cabine în care oamenii se bagă și coboară în lac. Personal am vrut să înot. Am intrat într-o cabină pentru a mă schimba și am mers pe o margine a lacului după care am coborât pe o scară în apă. Mi s-a spus că trebuie să-mi fac cruce înainte de intrare. Am simțit apa rece până în vârful capului. Am înotat până la o altă scară de pe alt mal. Am repetat operațiunea încă de două ori. După ce am băut agheasmă, luându-ne și în sticle, ne-am îndreptat spre autocar, unde o pelerină din grup ne-a servit cu palincă pentru a ne încălzi. Sunt oameni care fac baie și iarna și nu pățesc nimic, din contra sunt nenumărate cazurile în care oamenii s-au vindecat chiar și de boli incurabile.

Se spune că împărăteasa Alexandra Feodorovna avea 4 fete și suferea că nu avea un moștenitor. Își dorea foarte mult acest lucru. În anul 1903 a mers la canonizarea Sfântul Serafim de Sarov. După slujba de canonizarea a mers la izvor, a făcut baie și s-a rugat să nască un copil de parte bărbătească. Minunea s-a întâmplat născându-l pe țareviciul Alexei.

Pe timpul bolșevicilor, izvorul a fost astupat cu ciment, dar Sfântul Serafim s-a arătat de mai multe ori soldaților. Odată a lovit cu toiagul precum odinioară Maica Domnului și a țâșnit apă. Lumea a aflat și a început să vină iarăși la izvor. Comuniștii au încercat să astupe izvorul cu un buldozer, dar nu au reușit; utilajele se stricau de fiecare dată. Odată chiar i s-a arătat Sfântul Serafim unei persoane care conducea utilajul și i-a spus că nu va reuși. Izvorul va rămâne pentru totdeauna pentru vindecarea oamenilor.