Pelerinaj Rusia Centrala 2020

Inelul de Aur, cu cetati cu kremlinuri medievale (Moscova, Serghiev Posad, Rostov, Jaroslav, Suzdal), dar mai ales cu marii sfinti ai Rusiei  (Sf Serafim de Sarov, Sf Serghie de Radonej, Sf Dimitrie de Rostov, Sf Ignatie Briancianinov, Sf Matrona…)

PROGRAM: 

Z0 – Duminica 2 august: MOSCOVA, sosire cu avionul la Moscova.  BINE ATI VENIT IN RUSIA! Seara, intalnire la hotel, patricipanti sositi cu avionul (din tara sau din Sankt Petersburg) si cu autocarul (din St Petersburg).

Inelului de Aur al Rusiei ( Moscova, Serghiev Posad, Rostov, Jaroslavl, Suzdal, Vladimir), zona ca o coroana, aflata in centrul Rusiei Europene, in care s-au dezvoltat marile cetati medievale cu kremlinuri (cetati). Centre istorice, religioase si de arta medievala de mare importanta in secolele 12 – 13, Vladimir si Suzdal (foste capitale) fac astazi parte din patrimoniul UNESCO.

Z1 – Luni 3 august: MOSCOVAZi dedicata Moscovei: Incepem inchinandu-ne la moastele sfintei protectoare a Moscovei, Sfanta MATRONA (+1952A spus: „ pe oricine va cere ajutorul meu il voi intampina in ceasul mortii”.  Sfanta Liturghie. Apoi ne indreptam spre inima Moscovei: Piata Rosie si Kremlinul (patrimoniul UNESCO). Vizitam (intrari optionale): Kremlin, Catedrala Vasilii Blajenii, Parcul Alexandrovski. Pranz (optional) la una dintre autoservirile din magazinul Gum. Timp liber in centrul Moscovei. Cazare la Moscova. 

Z2 – Marti 4 august: MOSCOVA, SERGHIEV POSAD: Dupa micul dejun vizitam Catedrala Mantuitorului, cea mai mare catedrala ortodoxa din lume. Galeriile Tretiacovicoana Sf Treime a Sf Andrei Rubliovicoana originala Maica Domnului din Vladimir (cea mai venerata icoana a poporului rus). Magazinul Fabricii Sofrino. Plecare la Serghiev Posad (60 km nord de Moscova), vizitarea marii Lavre a Sfintei Treimi a Sf Serghie de Radonej ( patrimoniul UNESCO). Cazare la hotel 3* la Lavra Sf Serghie de Radonej.

Sf Serghie de Radonej (1314 – 1392) primul mare sfant al Rusiei, este cinstit de rusi ca şi Sf Serafim de Sarov. Ca duhovnic al domnului Dimitrie Donskoi, Sf Serghie de Radonej il povatuieste pe acesta sa lupte impotriva tatarilor (necrestini) cu credinta in Dumnezeu, dupa care Rusia ca stat este aşezata sub semnul Sf Treimi. Sf Serghie de Radonej a fost declarat patron al statului rus in anul 1422. Lavra Sf Treimi a Sf Serghie de Radonej, manastirea  ţarilor Rusiei si locul in care functioneaza si in prezent Academia Teologica Rusa, cuprinde o biserică decorată la 1425 de pictorii Daniel cel Negru şi de Sf Andrei Rubliov. Pentru aceasta biserica a pictat Sf Andrei Rubliov icoana Sfintei Treimi, cea mai celebra icoana a ortodoxiei.

Z3 – Miercuri 5 august MUROM, DIVEEVO:  Dimineata devreme participare la prima Sf Liturighie in lavra. La ora 10 plecam spre Diveevo. Murom: Manastirile „Bunavestire” si „Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos” manastiri alaturate ale celor doi soti Sf Petru si Sf. Fevronia (inchinare la sfintele moaste). Cazare la Diveevo, hotel 2*-3*. 

Z4 – Joi 6 august (+ Schimbarea la Fata, stil nou): Sf SERAFIM de SAROV, Lavra Sf Treime (dezlegare la peste): dimineata, participare la slujba si program liber in Manastirea Sfintei Treimi a Sf Serafim de Sarov. Dupa amiaza-vizita in „pustia de aproape” la izvorul tamaduitor al Sf Serafim de Sarov, baie in apele tamaduitoareSeara participare la procesiunea Drumul Maicii Domnului ( Kanafka). Cazare Diveevo, hotel 2*-3*.

Sf SERAFIM DE SAROVmarele cuvios si staret, cel mai iubit sfant al Rusiei; ascet, iubitor al tacerii, pustnic, rugator, cel care a stat o mie de zile si nopti in rugaciune pe o piatra, cel caruia in timpul vietii i s-a aratat Maica Domnului de 12 ori. Manastirea din Diveevo a fost descrisa staretului Serafim de catre insasi Maica Domnului, care a numit-o „al patrulea lacas universal al ei pe pamant” ( dupa Iviron, Athos si Kiev). Imparateasa Cerurilor a fagaduit sa fie ea insasi Egumena dintotdeauna a acestei manastiri.

Program de slujbe: 7- Acatistul Sf Serafim, 8- 9.30  – Sf. Liturghie; slujbele se tin in biserica in care se afla sfintele moaste ale Sf Serafim de Sarov. 17 – Vecernie, seara procesiunea zilnica  Drumul Maicii Domnului – Canafca.

Z5 – Vineri 7 august : ORANKI, VLADIMIR, SUZDAL, SERGHIEV POSAD

Dimineata, participare la Sfanta Liturghie, inchinare la moastele Sf Serafim de Sarov si la icoana Maicii Domnului Umilenia (praznuita in 28 iulie/10 august). La ora 8,30 plecare de la Diveevo. ORANKI (1643), jertfa celor 10000 calugari mucenici.  Vladimir, prima capitala a Rusiei ( sec 12)- vizitarea primei biserici crestine din Rusia – Catedrala Adormirii Maicii DomnuluiSuzdal (UNESCO). Cazare la Suzdal, hotel 3*. 

Z6 – Sambata 8 august: ROSTOV, YAROSLAVL, MOSCOVA : Dimineata plecare spre Iaroslav, Manastirea Tolga (1354) – moastele Sf Ignatie BriancianinovIcoana Maicii Domnului de la Tolga, pictata de Sf Ap si Ev Luca – in sec. 16 a fost vindecat  ţarul Ivan cel Groaznic. Rostov – inchinare la moastele Sf Dimitrie de Rostov si Sf Avraamie ( la anul 1000 i s-a aratat Sf Ioan Teologul, spunandu-i sa intemeieze o manastire la Rostov). Cazare la Moscova, hotel 3*. 

Z7 – Duminica 9 august : Moscova, plecare optiuni:

Cu avionul catre casa ( finalul Modulului 2, Rusia CENTRALA)

Continuarea programului cu autocarul: SERPUHOV, OPTINA, BRIANSK

Plecare din Moscova dimineata devreme. Participare la Sfanta Liturghie la Serpuhov, Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Potirul Nesecat, izbavitoare de patima betieiManastirea OPTINA: moastele sfintilor cuviosi stareti de la Optina, jertfa celor trei calugari martiri din anul 1993. Cazare la Briansk, hotel 3*.

Z8 – Luni 10 august: CERNIGOV: Dimineata plecare spre granita cu Rusia. Cernigov , dupa-amiaza, in functie de ora sosirii, vizita la Manastirea Sfanta Treime a Sf Ilie ( de la 1069), inchinare la moastele Sf LAVRENTIE (+ 1950, ale carui minuni si  proorociri sunt binecunoscute ) si Sf  Ierarh TEODOSIE (1630 – 1696). Cazare la Cernigov, hotel 3*.

Z9 – Marti 11 august: KIEV. Cernigov: Dimineata, vizita la Manastirea Adormirii Maicii Domnului Eleţ ( sec 11, la anul 1060 s-a aratat intr-o padure de brad Icoana Maicii Domnului de Eleţ). Casa memoriala Sf Lavrentie al Cenigovului. Kiev, Lavra Pecerska prima mare manastire a Rusiei – de pe la 1050, model de organizare pentru toate celelalte asezaminte monahale rusesti; in pesteri, peste 100 de moaste de sfinti .  Cazare la Kiev.

Z10 – Miercuri 12 august: KIEV. Optional participare la prima Sfanta Liturghie la Lavra Pesterilor din Kiev. Plecare spre Romania, se ajunge seara/ noaptea.

—————————————————————————

PRET : 660 euro (grup 40 pers)

Pt grup mai mic:

699 euro (grup 35-39 pers)

760 euro (grup 30-34 pers)

840 euro (grup 25-29 pers)

955 euro (grup 20-24 pers)

Pret pentru transport cu autocarul in Rusia.

Se adauga pretul biletului de avion.

PRETUL CUPRINDE

Cazari hotel 3*-4* (cu mic dejun) : 3  Moscova,  1 Serghiev Posad, 1 Suzdal,

Cazari hotel 2-3*: 2 Diveevo

Transport cu autocar turistic

Invitatia in Rusia si procedura de obtinere a vizei (obtinem viza pt Dv);

Mapa material documentar

Ghid din partea agentiei, preot insotitor, traducator.

PRETUL NU CUPRINDE

Taxa de viza  Rusia (41 usd + 122 lei). In regim de urgenta, taxa de viza se dubleaza

Asig. medicala (functie de varsta)

Transport avion (optional)

Masa (mic dejun la Diveevo; pranz; cina)

Programe optionale

Biletele de intrare la obiectivele turistice (maxim 35 euro)

Cazarile in afara Rusiei (pt parcursul cu autocarul: 85 euro la intors)

Alte cheltuieli netrecute la Pretul include.

————————————————

DOSAR pt viza: Cerere-tip ( format electronic), 1 foto tip pasaport, Pasaport in original – valabil inca 6 luni de la data plecarii, Invitatia din Rusia (asigurata de agentie, cost inclus in pret), Asigurare medicala emisa de o firma agreata de Consulatul Rusiei.

Viza: Oferim serviciul de obtinere a vizei prin agentia noastra de turism (inclus in pret). Intrarea si iesirea in / din Federatia Rusa se fac pe proprie raspundere a participantilor, cu obligatia de a respecta termenele inscrise in viza acordata de Federatia Rusa.

Pretul comunicat este pentru serviciile din Rusia, parcurs cu autocarul.

Pt persoanele care calatoresc cu avionul, se adauga pretul biletului de avion.

Pt persoanele care calatoresc din Romania cu autocarul, se adauga costul cazarii pana la intrarea in Romania (85 euro).

Achizitie bilete de avion: acestea se pot cumpara individual (de pe site) sau prin agentia de turism. Rugam anuntati agentia de turism organizatoare asupra acestei optiuni, pentru a stabili si transferul aeroport / hotel (autocar – in cazul unui grup, sau taxi – pentru sosiri individuale).


Informatii:

Stelică Macovei

Tel. 0747-694383

E-mail: stelique@yahoo.com

[Best_Wordpress_Gallery id=”109″ gal_title=”Pelerinaj Rusia Centrala”]

La Mănăstirea Diveevo

În vara anului 2013 am mers în Rusia pentru a face Inelul de Aur. În acest fel am ajuns și la Mănăstirea Diveevo.

La fel ca multe alte obiective și acesta era unul dintre visele mele. Cu doi ani înainte de a ajunge aici, primisem în dar de la o doamnă, prietenă foarte bună, o iconiță cu Sfântul Serafim de Sarov. Doamna avea icoana de la Ierusalim. O pusesem în casă lângă celelalte icoane și mă rugam cu credință Sfântului Serafim să mă ajute să ajung la el. Luasem blagoslovenie de la duhovnic (să nu-mi fie spre laudă) de a citi 40 de acatiste la Sfântul Serafim de Sarov. De câte ori mergeam la Biserica Sfântului Nectarie din Iași, pe unul dintre pereții bisericii, mai exact în strana din stânga era o icoană mare a Sfântului Serafim și printre alte rugăminți îi ceream să mă ajute să ajung la el. Simțeam puterea sfântului și mă asiguram că voi ajunge.

Dorința s-a îndeplinit după doi ani. Am ajuns în satul Diveevo în jurul prânzului. Sincer mă așteptam să găsesc mănăstirea în pădure, însă, Mănăstirea Diveevo se află în centrul satului. Am mers și ne-am cazat și după ce ne-am primenit, ne-am îndreptat pașii înspre mănăstire. Nu ne venea să credem ochilor, 4 catedrale mari și o clopotniță înalta de 78 de metri. Peste tot erau flori și lumea mișuna precum albinele. Ardeam de nerăbdare să ajung la racla Sfântului Serafim, la Icoana Umilenie, și la celelalte sfinte. Auzisem că în curtea mănăstirii în tulpina unui mesteacăn a crescut un cap de urs, îmi doream să-l văd și să-l ating așa după cum veți vedea în fotografii.

Am mers la Catedrala Sfintei Treimi și ne-am așezat la una dintre intrări. Erau grupuri mai multe. Fiecare intra pe ce ușa dorea, dar totul se făcea în deplină liniște și ordine. Mai puțin noi românii… Odată intrați în biserică ne-am închinat cu evlavie la Moaștele Sfântului Serafim de Sarov. Aveai impresia că timpul stă pe loc. Simțeai o pace nemaiîntâlnită. Alături la câțiva metri se găseau 4 cutii de sticlă în care se găseau lucrurile Sfântului Serafim de la papuci până la sapă și topor. În partea dreaptă a catedralei se află Icoana Maicii Domnului Umilenie. Nu puteai să nu plângi privind la duioșenia Maicii Domnului. În acest timp era slujba Vecerniei.

După slujba Vecerniei, am ieșit cu toții pentru a merge pe drumul Maicii Domnului Kanavka. Despre acest drum se spune că Sfântul Serafim de Sarov le-a poruncit călugărițelor să-l sape. Însă ele s-au lenevit, părându-li-se greu. Dar, într-o zi una din călugărițe vede un călugăr bătrân care săpa șanțul, ea s-a apropiat și îl vede pe Sfântul Serafim care a dispărut, ramanandu-i doar târnăcopul și lopata. Maica le-a povestit celorlalte din mănăstire după care au decis să împlinească voința sfântului. Săparea drumului a durat 3 ani. Pe acest drum călugărițele cu pelerinii merg zilnic după Vecernie cu icoana Maicii Domnului, spunând în gând de 150 de ori rugăciunea Borogodisnaia: „Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-Te! Ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu Tine. Binecuvântată eşti Tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui Tău, că ai născut pre Mântuitorul sufletelor noastre”.

Drumul are 800 de metri și toți reușesc să spună de 150 de ori rugăciunea. La capătul drumului toți pelerinii se închină la icoana Maicii Domnului după care este dusă în biserică. Pe acest drum Maica Domnului trece zilnic și în funcție de credința fiecărui pelerin îi împlinește dorința. Au fost cazuri de oameni foarte bolnavi care s-au vindecat pe loc sau de alte probleme.

În grupul nostru era o doamnă din Republica Moldova care a cunoscut o călugăriță și astfel am putut intra să vizităm prima mănăstire Kazanskaya cât și celelalte două biserici care i-au urmat cu hramurile Nașterea Domnului și Nașterea Maicii Domnului unde erau moaștele sfintelor adormite. Sfânta Alexandra prima stareță și fondatoarea întregului ansamblu de la Diveevo. În aceste biserici se citește Psaltirea neîncetat. În Biserica Nașterea Domnului arde veșnic o lumânare, iar în Biserica Nașterea Maicii Domnului arde o candelă, nestinsă niciodată.

Istoria spune că fondatoarea mănăstirii este monahia Alexandra care era de neam nobil cu numele inițial Agatha Semenovna Melgunova. Ea i-a încredințat mănăstirea și obștea în grija starețului de la Mănăstirea Sarov care l-a rândul său i-a încredințat-o Sfântului Serafim de Sarov.

Prima minune care a făcut-o Sfântul Serafim la această mănăstire a fost cu vindecarea lui Mihai Vasilievici Manturov, un om bogat care nu putea să meargă. După ce a fost uns cu untdelemn din candela Maicii Domnului de către Sfântul Serafim a putut să meargă. Atunci el și-a vândut averile și a devenit unul dintre ctitorii acestui sfânt lăcăș. Sfântul Serafim a prevestit că după moartea sa moaștele sale vor ajunge din nou la Diveevo. Fapt ce s-a întâmplat în anul 1991. Desigur că sunt foarte multe de scris, dar mă voi rezuma la atât. În viața Sfântului Serafim de Sarov putem afla multe lucruri frumoase despre acest sfânt lăcăș.

Tot aici se găsesc și catedralele cu hramul Schimbarea la Față și Buna Vestire. După ce ne-am închinat la sfintele moaște ale sfintelor Alexandra, Marta, Elena, Xenia Mihailovna, Eupraxia, Maria, Pelaghia Ivanovna, Natalia Dimitrievna, Semenovna şi Ivanovna Praskovia am mers la masă. În incinta mănăstirii este o cantină de unde pelerinii își pot cumpăra mâncare. Odată cu lăsarea serii ne-am îndreptat spre hotel.

Dimineață am revenit pentru a lua micul dejun. Părintele a constatat că șoferii lipseau. M-a rugat să merg în biserică să văd dacă îi găsesc. Însă din milostivirea Maicii Domnului și a Sfântului Serafim nu i-am găsit. Am profitat de aceasta și am mers să mă mai închin încă o dată la moaștele sfântului. I-am rugat pe pelerini să-mi dea voie, au înțeles că eram străin și nu s-au împotrivit. Bucuros că reușisem să mă închin pentru a doua oară am fugit să-l anunț pe părinte că nu i-am găsit. Mi-a spus să mai merg o dată. La fel, s-a întâmplat același lucru. Am trecut pentru a 3-a oară pe la Sfântul Serafim de Sarov. Undeva în spate la pancar niște doamne împărțeau pelerinilor câte 4 prescuri mici pe care erau inscripționate Maica Domnului Umilenie, Sfântul Serafim de Sarov, sau Sfânta Cruce. Am înțeles că este o tradiție lăsată de Sfântul Serafim, deoarece el împărțea de fiecare dată pesmeți pelerinilor care îl vizitau când era în viață. Între timp au venit alți colegi de grup după care ne-am îndreptat înspre Izvorul Sfântului Serafim de Sarov.

[Best_Wordpress_Gallery id=”84″ gal_title=”Manastirea Diveevo”]

Izvorul Sfântului Serafim de Sarov

În luna iunie a anului 2013 după ce am vizitat Mănăstirea Diveevo am mers și la Izvorul tămăduitor al Sfântului Serafim de Sarov.

Purtam încă în suflet bucuria primită după închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Serafim de Sarov și la Icoana Umilenia. De la mănăstire am luat autocarul și ne-am îndreptat înspre pădure la izvorul sfântului ce se află la o distanță de un kilometru. Odată coborâți din autocar am mers pe o cărare până la izvor. Spre binele nostru nu era aglomerat. Am putut să admirăm priveliștea în tihnă.

Se spune că acest izvor face mai multe minuni decât scăldătoarea Vitezda din Ierusalim. Izvorul a apărut printr-o minune după ce Sfântul Serafim de Sarov a întâlnit-o pe Maica Domnului însoțită de Sfântul Apostol Petru și Sfântul Ioan Teologul. Atunci Maica Domnului a dat cu toiagul în pământ și a țâșnit acest miraculos izvor. Apa este foarte rece, își menține temperatura de 4 grade pe tot parcursul anului.

Pe lac este un ponton de lemn unde sunt amplasate câteva cabine în care oamenii se bagă și coboară în lac. Personal am vrut să înot. Am intrat într-o cabină pentru a mă schimba și am mers pe o margine a lacului după care am coborât pe o scară în apă. Mi s-a spus că trebuie să-mi fac cruce înainte de intrare. Am simțit apa rece până în vârful capului. Am înotat până la o altă scară de pe alt mal. Am repetat operațiunea încă de două ori. După ce am băut agheasmă, luându-ne și în sticle, ne-am îndreptat spre autocar, unde o pelerină din grup ne-a servit cu palincă pentru a ne încălzi. Sunt oameni care fac baie și iarna și nu pățesc nimic, din contra sunt nenumărate cazurile în care oamenii s-au vindecat chiar și de boli incurabile.

Se spune că împărăteasa Alexandra Feodorovna avea 4 fete și suferea că nu avea un moștenitor. Își dorea foarte mult acest lucru. În anul 1903 a mers la canonizarea Sfântul Serafim de Sarov. După slujba de canonizarea a mers la izvor, a făcut baie și s-a rugat să nască un copil de parte bărbătească. Minunea s-a întâmplat născându-l pe țareviciul Alexei.

Pe timpul bolșevicilor, izvorul a fost astupat cu ciment, dar Sfântul Serafim s-a arătat de mai multe ori soldaților. Odată a lovit cu toiagul precum odinioară Maica Domnului și a țâșnit apă. Lumea a aflat și a început să vină iarăși la izvor. Comuniștii au încercat să astupe izvorul cu un buldozer, dar nu au reușit; utilajele se stricau de fiecare dată. Odată chiar i s-a arătat Sfântul Serafim unei persoane care conducea utilajul și i-a spus că nu va reuși. Izvorul va rămâne pentru totdeauna pentru vindecarea oamenilor.

[Best_Wordpress_Gallery id=”82″ gal_title=”Izvorul Sfantul Serafim de Sarov”]