La Schitul Sfânta Ana din Muntele Athos am ajuns pentru prima dată în primăvară anului 2016.
Eram pentru a patra oară în Sfântul Munte și din milostivirea Bunului Dumnezeu, a Preacuratei Sale Maici și ale Sfintei Ana am ajuns și la acest schit. Într-una din zile, după ce am vizitat mai multe sfinte mănăstiri, am dormit la Schitul Prodromu, după care, dimineața ne-am îndreptat pașii spre Peștera Sfântul Nil Atonitul – marele izvorâtor de mir. Cărarea pe care am străbătut-o ne oferea un peisaj de vis, munte, vegetație înverzită pe ici și colo cu flori de primăvară. Pe partea stânga era marea. Am vizitat Peștera Sfântului Nil și ne-am îndreptat spre Kavsokalyvia unde am și poposit peste noapte.
Dimineață după ce ne-am închinat a trebuit să urcăm câteva sute de metri înălțime și după câțiva kilometrii parcurși am ajuns în vârful unei culmi din munte unde era amplasată o cruce din lemn. Priveliștea era de nedescris. Am poposit pentru câteva minute, am făcut fotografii, am admirat toată panorama privind în jos spre mare, spre locul unde se află Schitul Sfintei Ana cu toate chiliile din împrejurimi. La coborâre drumul a fost destul de anevoios, trebuia să fim atenți la pietrele ascuțite pentru a nu cădea sau a ne accidenta în ele. În treacăt am găsit și alte chilii. Din păcate nu le-am vizitat. Ne-am minunat la una dintre ele din cauza marmurei care a fost adusă acolo pentru construcție, întrucât nu erau drumuri pentru mașini.
Am ajuns și la Schitul Sfintei Ana, unde am fost primiți după obiceiul din Sfântul Munte cu apă, ouzo și rahat. Am intrat în biserica mare, ne-am închinat la sfintele icoane, la sfintele moaște (piciorul stâng) ale Sfintei Ana care sunt mereu calde. Tot aici este și Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, așa cum veți observa în fotografia atașată la articol. Sunt nenumărate dovezi, fotografii ale pruncilor născuți, ce dovedesc că după ce tații lor au vizitat schitul și au făcut rugăciuni către Sfânta Ana, acestea s-au împlinit. Mulțumiți de harul primit la schit, i-am mulțumit Sfintei Ana că ne-a învrednicit să ajungem și ne-am îndreptat pașii spre Mănăstirea Sfântul Pavel.
Am ajuns încă odată la Schitul Sfintei Ana când am fost pe vârful muntelui, așa cum am descris în articolul “Pelerinaj la Paraclisul Panaghia și Vârful Athonului”.
[Best_Wordpress_Gallery id=”80″ gal_title=”Schitul Sfintei Ana”]
Doamne Ajuta! Am facut si eu traseul de la Kavscocalivia la Pestera Sf.Nil si apoi la Prodromul. Foarte frumos si Interesant. Poti sa- mi spui cat ati mers de la Kavskocalivia la Sf.Ana? As vrea anul acesta spre sfarsit de august sa merg pe acest traseu.
Doamne ajuta! Am fost 8 persoane.
Doamne ajuta! Timpul mă interesează, cate ore a durat traseul de la Kavsokalivia la Sf.Ana? De la Prodromul la Kavsokalivia ne-a luat 4 ore și ceva. Ideea e daca plecam la orele 13 din Kavsokalivia ajungem la Sf. Ana la 19? Daca poți sa- mi trimiți un contact pe adresa de mail pentru a a afla mai multe despre acest traseu as fi recunoscător. Cu dragoste in Hristos, Nicolae
stie cineva cate ore se merge pe jos de la manastirea Sf.Pavel la schitul Prodromu?
Doamne ajuta frate, in jur de 7 ore se poate ajunge pe jos.
Doamne ajuta!
Vreau sa merg si eu pe poteci de la Prodromu la Sfanta Anna.
Fara sa urcam pe Athon.
Cam ce durata ar avea acest traseu?
Si cum il pot recunoaste? Exista marcaje? Vreo harta?
Multumesc
Doamne ajuta! In jur de 7 ore de mers pe jos.