Pelerinaj in Georgia 2020

PROGRAM:

Ortodoxia Caucazului georgian: Camasa lui Hristos, Cojocul Sfantului Ilie si Camasa Maicii Domnului, Crucea Sfintei Nina cea Intocmai cu Apostolii pentru poporul georgian, biserici de secol VI, dar si participare la Sfanta Liturghie la Ude, in satul natal al Sf Antim Ivireanul… Acestea sunt doar cateva elemente marcante ale periplului nostru georgian din luna mai 2020 – luna cireselor in Georgia!

ZIUA 1, Miercuri 13 mai: TBILISI

Intalnire la Aeroportul Otopeni marti  12 mai, seara la ora 22:30, zbor la ora 00:40 , se ajunge la Tbilisi la ora 05:05 (durata 3h25min). BINE ATI VENIT IN GEORGIA! Transfer la hotel, cazare.

Dupa micul dejun (ora 9:30) vizitam capitala Georgiei, Tbilisi (1,5 milioane locuitori, fondat in sec V). City tour in orasul vechi (the old city):

Biserica Metehi (sec 5)

Catedrala Sioni (sec 5) – cu Crucea Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii

Biserica Anchischati – cea mai veche biserica din Tbilisi (sec 6)

Muzeul de arte frumoase, cu o impresioanta colectie de arta sacra georgiana

Catedrala Sfintei Treimi (catedrala patriarhala)

Cina cu program folcloric si cazare la Tbilisi hotel 4*.

ZIUA 2, Joi 14 mai: STEPANSMINDA

Astazi vizitam zona Caucaz, la nord de capitala Tbilisi. Plecam la ora 10, dupa mic dejun. Stepansminda, Manastirea Sfintei Treimi / Tsminda Sameba (sec 14) de pe varful Mt Gergeti (2170 m), unul dintre simbolurile Georgiei!

Vom merge pe Autostrada Militara Georgiana, drumul construit de rusi peste Caucaz pentru a cuceri Georgia, apoi vom urca cu jeep-urile pe Mt Kazbegi, cel de-al 3-lea ca inaltime din Georgia si al 7-lea din Caucaz; legendele grecesti spun ca de aici a furat Prometeu focul zeilor! Tbilisi, cina si cazare.

ZIUA 3, Vineri 15 mai: KUTAISI

Kutaisi este al doilea oras al Georgiei ca marime (200.600), capitala vechiului regat de Colchis ( sec II inainte de Hristos). Unii istorici considera ca in Argonautica – poemul grec despre Iason si argonautii  Kutaisi a fost destinatia finala. A fost capitala regatului Georgian (978 –1122),  capitala a regatului Imertian (sec 15 -1810), iar din  1810 Regatul Imertian a fost ocupat de Rusia Tarista. In 1991 Georgia a devenit independenta. 

Dupa micul dejun plecam spre Kutaisi. Vizitam:

Manastirea Gelati – 1106 (UNESCO, fresce sec XII) apartine epocii de aur a Georgiei medievale, o perioada de putere si stabilitate politica si de crestere economica cuprinsa intre domniile Regelui David Constructorul (1089-1125) si a Reginei Tamara (1184 – 1213). .

Manastirea Motsameta – este numita dupa mucenicia a doi sfinti, fratii David si Constrantin, duci de Margveti, care au fost martirizati de turci in sec VII.

Catedrala Bagrati ( sec XI, UNESCO). Cina si cazare la Kutaisi, hotel 3*-4*. 

ZIUA 4, Sambata 16 mai : KUTAISI, ZUGDIDI, BORJOMI

Dupa micul dejun plecam spre Zugdidi, oras din vestul Georgiei, provincia istorica Samegrelo (Mingrelia).  Vizitam Muzeul de Istorie si Arhitectura Palatul Dadiani; principala bogatie a muzeului este Camasa Maicii Domnului!

În vremea împaratiei lui Leon cel Mare (454 – 474), a fost găsit un veșmânt al Maicii Domnului la o femeie evreica care locuia in Galileea si care păstra această cămașă într-o camera separată, în care mulți bolnavi venind să se închine, se tămăduiau: “ Aici la mine este ascuns veșmântul Preacuratei Fecioare Maria, Maica lui Hristos Dumnezeu. In timpul cand ea s-a mutat de la cele pamantesti la cele ceresti, era acolo, la vremea ingroparii ei, una din stramoasele mele, vaduva, careia i s-a dat vesmantul acesta, dupa hotararea insasi Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu. Aceea, luand vesmantul, l-a pazit cu cinste in tot timpul vietii sale. Apoi, inainte de a muri, l-a incredintat in paza unei fecioare din neamul sau,   poruncindu-i cu juramant, ca nu numai vesmantul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu sa-l pazeasca, ci si fecioria ei s-o pazeasca pentru cinstea Preacuratei Fecioare Maria. Iar fecioara aceea, in tot timpul vietii sale, pazind de asemenea cu multa cinste vesmantul acesta, cand s-a apropiat de sfarsitul vietii, l-a incredintat si ea la alta fecioara curata si cinstita din neamul sau. Astfel ca, din fecioara in fecioara, trecand multi ani, acest sfant vesmant a ajuns pana la mine, smerita, care am imbatranit …’’

Cina si cazare la Borjomi, statiune balneara cu faimoase ape minerale.

ZIUA 5, Duminica 17 mai : UDE, VARDZIA, TBILISI

Dimineata devreme, dupa micul dejun, plecare spre Ude (60 km), satul natal al Sf Antim Ivireanul (1650-1716), mitropolit al Tari Romanesti si mare om de cultura: tipograv, gravor, teolog, autor de carti bisericesti (cel mai mare tipograf din cultura medievala romaneasca, alaturi de Diaconul Coresi). A fost cel care a avut rolul major si definitiv in introducerea completa si definitiva a limbii romane in slujbele bisericesti, creatorul unei limbi romane bisericesti limpede, folosita pana in ziua de azi. 

Participare la Sfanta Liturghie.

Apoi mergem la  Manastirea Vardzia (traseu de minim 2h), manastire rupestra (intr-o pestera) situata in sudul Georgiei, datata in a doua jumatate a sec 12.

Pesterile se intind in peretele de stanca pe aproximativ 500 m, pe 19 niveluri. Biserica Adormirii dateaza din anul 1180, epoca de aur a Imparatesei Tamara. Manastirea are o serie de pereti pictati. Locasul a fost abandonat dupa invazia otomana din sec 16, dar acum face parte din patrimonial de stat si urmeaza a fi inscris in patrimoniul UNESCO.  Cina si cazare la Tbilisi, hotel 4*.

ZIUA 6, Luni 18 mai :  MTSKHETA 

Mtskheta  (UNESCO) fosta capital si unul dintre cele mai vechi orase din Georgia. Vestigiile orasului vechi – cu mai mult de 1000 de ani  inainte de Hristos. A fost capitala Regatului timpuriu Georgian de Iberia, in perioada dintre secolele III îH si V dH. Aici a fost proclamat Crestinismul ca religie de stat in anul 337. A ramas sediul Bisericii Ortodoxe Georgiene pana astazi (desi capitala se afla la Tbilisi).

Manastirea Jvari  ( Manastirea Sfintei Cruci) Dupa traditie, la inceputul sec 4, Sf Nina (cea care l-a convertit la crestinism pe regale Miran III al Iveriei) a ridicat in acest loc o cruce mare de lemn, pe locul unui temple pagan. Crucea s-a dovedit a fi facatoare de minuni si drept urmare, a atras pelerine din intreaga zona a caucazului. Pe ramasitele acestei cruci de lemn, in anul 545 a fost ridicata o biserica mica. Actuala biserica: 590 – 605.

La Mtskheta vizitam:

Catedrala Svetichoveli, ridicata in sec IV de catre Regele Mirian, pe locul ales de Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii. Catedrala pastreaza Camasa lui Hristos si Cojocul Sfantului Prooroc Ilie.

Capodopera arhitecturala din perioada Evului Mediu Timpuriu, completata in anul 1029, catedrala este inclusa acum in patrimoniul UNESCO. In present catedrala adaposteste scaunul Arhiepiscopului de Mtskheta si Tbilisi, care este in acelasi timp si catolicos-Patriarh al intregii Georgii.

Biserica Samtavro a Schimbarii la Fata si manastirea de maici a Sf Nina din  Mtskheta. A fost construita de regele Mirian III de Iberia in secolul IV. Cunoscutul calugar georgian si Nebun pentru HristosGabriel (+1995) are mormantul in curtea aceastei biserici.

Tbilisi, cina si cazare hotel 4*

ZIUA 7 Marti 19 mai : ALAVERDI, BODBE, TBILISI

Dimineata plecam spre Bodbe, inchinare la mormantul Sf Nina.

Conform traditiei georgiene, Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii pentru georgieni, s-a retras la Cheile Bodbe, in Kakheti, unde a trecut la Domnul (338-340). La ordinul regelui Miran III (284-361), o micuta manastire a fost construita pe locul in care Sf Nina a fost inmormantata. Manastirea a capatat o mare importanta in Evul mediu, devenind favorita regilor de Kakheti, care au ales aceasta manastire ca loc al incoronarii lor.

In prezent manastirea este sediul Episcopiei din Bodbe si unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorita mormantului Sf Nina.

Apoi vizitam Manastirea Alaverdi, manastire fondata de catre calugarul asirian Iosif Alaverdeli, care a venit din Antiohia si s-a stabilit intr-un mic sat, fost centru religios pagan dedicat Lunii. La inceputul sec11, Kvirike III de Kakheti a ridicat catedrala cunoscuta astazi sub numele de catedrala Alaverdi, in locul micutei biserici inchinate Sf Gheorghe. Cu o inaltime de 55 m, catedrala Alaverdi este a doua cea mai inalta cladire religioasa din Georgia, dupa recenta catedrala Sameba / Sfanta Treime din Tiblisi.

Optional: vizita la una dintre podgorii cu fabrica de vin (celebre in Alaverdi). Degustare de vinuri. Tbilisi, cina si cazare hotel 4*

ZIUA 8 Miercuri 20 mai : spre casa

 Odihna. Prezentare la aeroport la ora 04:15, zbor catre Romania la ora 05:55 / 06:40 la Otopeni.

————————————————————————–

PRET (in euro): 999 euro / pers, grup de minim 40 persoane.

Pentru grupuri mai mici, pretul se mareste cu:

10 euro (grup 35-39 pers)

80 euro (grup 25-34 pers)

130 euro (grup 20-24 pers)

160 euro (grup de 15-19 pers)

Pretul cuprinde:

Avion Bucuresti / Tbilisi / Bucuresti, Tarom (direct), 240 euro (tarif de grup)

Transport terestru, autocar clasificat turistic

Transfer aeroport / hotel / aeroport

Cazari in hoteluri 4* (loc in camera dubla). Hoteluri 4*

Demipensiune (mic dejun si cina), include o cina cu program folcloric

Excursia la Stepansminda / Manastirea Tsminda Semba (jeep)

Intrari la toate obiectivele din program

Ghid local, vorbitor de limba engleza

Preot insotitor si insotitor din partea agentiei de turism.

——————————————————————————————————

Pretul nu cuprinde:

Masa de pranz

Tips (bacsis) pentru ghizi locali si soferi (40 euro)

Asigurarea medicala

Orice alte cheltuieli in afara celor incluse la Pretul cuprinde.

—————————————————————————————————-

ORTODOXIA GEORGIANA, SCURT ISTORIC :

Sec I: în Georgia, filonul creștin pornește din secolul întâi, de la Cincizecime, când sfinții apostoli au tras la sorți pentru a ști fiecare unde să meargă spre a propăvădui Cuvîntul Domnului. Pentru Maica Domnului sorții au căzut pentru îndepărtata țară a Ivirului ( Georgia de azi), dar pentru că Fiul ei i-a vestit să nu meargă acolo, ci la Mt Athos, în Iviria au propăvăduit Sfinții Apostoli Andrei, Simon Zilotul, Toma, Iuda Tadeu și Matei.

Sec IV: prin lucrarea misionară a Sfintei Nina cea Întocmai cu Apostolii, ruda Sf Gheorghe, creștinismul se răspândește și devine religie de stat (anul 317).

Biserica Ortodoxă Georgiană devine biserică autocefală încă din anul 466, slujbele se țin în limba poporului încă din sec V, cultul creștin georgian nu cunoaște perioadă iconoclastă, în schimb jertfește mulțime de mucenici – chiar regine și regi sfinți mucenici! – într-un un efort uriaș de a se opune expansiunii musulmane către Europa!

Înțelegeți că grație mijlocirii   puterii cerești și puternicei iubiri  pentru Domnul pe care o are poporul nostru, micuța noastă țară a supraviețuit atâtor invazii, a căror principal scop a fost distrugerea Bisericii Ortodoxe – despre care ei au știut că este baza puterii nației georgiene. In ciuda numeroaselor lor eforturi, dușmanii noștri au eșuat în lupta care a avut drept scop dezicerea de credința creștină a poporului georgian.“  ( Ilie al II-lea, Patriarhul Bisericii Georgiene).

Cămașa lui Hristos, Cojocul Sf Prooroc Ilie și Cămașa Maicii Domnului  la care ne vom inchina, alaturi de credința și patrio -tismul poporului georgian, vor reprezenta bucuriile creștine pe care le veți păstra în suflet după acest scurt periplu Georgian!

———————————–

REPORTAJE: 

Cuibul vulturilor, sau “cuibul lui Dumnezeu”? Stepansminda

Camasa Maicii Domnului

Camasa lui Iisus. Catedrala Svetitskhoveli (1209)

Jvari (sec 6)

Tbilisi, biserici de secol 6

Tbilisi, arte si meserii

Tbilisi, credinta si rafinament artistic

Camasa Maicii Domnului se afla in Georgia

Camasa lui Hristos

——————————————–

Informatii:

Stelică Macovei

Tel. 0747-694383

E-mail: stelique@yahoo.com