Locul și Biserica Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

IMG_2170

La începutul lunii februarie, în 2017, am fost în pelerinaj în Israel. În una dintre zile am mers și în localitatea Ein Karem.

Aici s-a născut Sfântul Proroc Ioan Înaintemergător. Din milostivirea Bunului Dumnezeu ajungeam pentru a 3-a oară în acest loc. De fiecare datăam avut alt ghid. Am fost mai întâi să vizităm Izvorul Sfântului Ioan Botezătorul, locul unde Sfânta Elisabeta a intrat în piatră pentru a nu fi prinsă de soldații lui Irod. În zona izvorului, la aproximativ 200 de metri, a fost descoperit și mormântul Sfintei Elisabeta. Pe mormânt a fost construită o capelă.

După vizitarea peșterii Sfântului Ioan Botezătorul și a mormântului Sfintei Elisabeta, ne-am întors în centrul Ein Karemului. Am parcat autocarul și ne-am îndreptat înspre Biserica Nașterii Sfântului Ioan. În drum spre biserică erau terase care ne făceau cu ochiul, însă ne-am continuat drumul pe o străduță îngustă plină de magazine cu suveniruri. Vânzătorii de aici vorbeau și limba română. Am ajuns și la biserică. Odată intrați în curte, pe un zid din partea stângă se aflau inscripții în mai multe limbi printre care și în limba română. Părintele ghid ne-a explicat semnificațiile lor. Pe partea dreaptă se află biserica care a suferit de-a lungul timpului mai multe transformări. Biserica este compusă din mai multe încăperi. De menționat că este catolică. Am intrat în biserică și undeva în pardoseală era o gaură prin care se vedea la subsol locul casei Sfântului Zaharia și a Sfintei Elisabeta. Undeva în partea stângă se află locul nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Am coborât pe scări și am ajuns în față unui mic altar. Sub acest altar era o piatră de marmură albă pe care era inscripționat: HIC PRECURSORI DOMINI NATUS EST. Deasupra acestei pietre veghează mereu două candele aprinse.

Ne-am închinat cu emoție, am sărutat și am atins piatra, după care am vizitat cealaltă parte din biserică.

[Best_Wordpress_Gallery id=”87″ gal_title=”Locul si Biserica Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul”]