Înștiințarea Proconsulului Iudeei, Lentulus, către Senatul Romei, pentru chipul Mântuitorului

Înștiințarea Proconsulului Iudeei, Lentulus, către Senatul Romei, pentru chipul Mântuitorului, care a fost intru acest chip:

Întru aceste vremi s-a arătat aici un om, (Carele încă trăiește), anume Iisus Hristos, a Căruia putere trece preste măsurile firii. Oamenii Îl numesc mare Prooroc.  Iar ucenicii Lui Îi zic si Fiul lui Dumnezeu. El înviază morții și tămăduiește tot felul de boli. Este un om de un chip încuviințat și cu bune măsuri. În fața Sa se vede oarecare strâștie, însă care atrage în același timp și dragostea, și frica celor care-L văd. Părul Lui este ca floare unei alune timpurii. Însă de la rădăcină și până la urechi este neted, iar de acolo și până la umeri creț, și trece și mai jos de umeri. De la frunte, prin mijlocul capului are cărare (după obiceiul nazarinenilor). Fruntea Lui este lată și albă. Fața fără de nici o meteahnă și împodobită cu o rumeneala foarte plăcută. Fizionomia Lui este ighemonoasă (impunătoare) și mângâiecioasă. Nasul și gura sunt făcute cu mari măsuri. Barba este destul de deasă, în floarea părului și despărțită în furculiță. Ochii Îi sunt căprui și foarte vii. El este groaznic la ale Sale mustrări, dulce și plăcut la ale Sale învățături și sfaturi. Chipul feței Lui atrage ochii tuturor, amestecat fiind cu Semnotita, (adică cu o cinstire adâncă). Nu L-a văzut nimeni niciodată râzând , dar plângând adeseori. Statul Lui este drept, mâinile Lui mari și lungi și brațele foarte frumoase. El vorbește puțin, dar cu multă statornicie și este cel mai frumos om din lume.

Locul unde s-a botezat Iisus Hristos

În al 2-lea pelerinaj efectuat în Țara Sfântă am ajuns și la locul botezării lui Iisus Hristos.

Cu toate că era vara, în luna august, mai exact, nu m-am băgat în Iordan. Îmi amintesc că mergeam prin pustiu și la un moment dat a trebuit să o luăm pe un drum împrejmuit cu un gard de sârmă. Am aflat de la ghid că înainte a fost zona militarizată și nimeni nu putea să intre. Și acum sunt echipe de militari înarmați care păzesc zona. După acordul de pace încheiat între Iordania și Israel a fost posibilă vizitarea acestui loc. Pe malul celălalt al Iordanului erau alți pelerini și câteva familii care asistau la botezul unui prunc.

În alt pelerinaj efectuat iarna, la începutul lui februarie, am ajuns din nou la locul botezării lui Iisus. De data aceasta am îmbrăcat o cămașă cumpărată de la șoferul autocarului și am intrat în Iordan, cu toate că apa este tulbure, chiar mâloasă, de o culoare verzuie. Erau mai multe grupuri de pelerini. Citeai pe chipul fiecăruia bucuria și împlinirea visului de a ajunge în acest loc sfânt. După ce ne-am scufundat de 3 ori, am ieșit din Iordan și la mal ne aștepta preasfințitul Dionisie care ne stropea și ne binecuvânta cu apă din Iordan, având niște vlăstare de stuf.  Părintele ghid ne-a spus că știe cazuri de pelerini care au avut boli grele și s-au vindecat după baia din râu. De altfel, cunosc un caz care după întoarcerea în România, având o criză de dureri, s-a îmbrăcat cu cămașa și a scăpat.

După vizitarea acestui loc ne-am îndreptat spre alt obiectiv mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru ajutorul dat.

Icoana cu chipul Mântuitorului de la Mănăstirea Iviru

”Un creștin s-a rugat Domnului să-i arate cum arăta El, când a fost pe pământ. Într-o noapte, a auzit un glas spunându-i: „Dacă vrei să vezi cum arătam Eu, să mergi la Mănăstirea Iviru și în pridvorul bisericii, în partea dreaptă a ușii laterale din stânga, vei vedea chipul Meu, făcut așa cum arătam când am luat trup omenesc”. Venind creștinul, a văzut chipul Mântuitorului, chip care este de mărime naturală și s-a bucurat foarte mult, slăvind pe Mântuitorul Hristos și mulțumindu-I că nu l-a trecut cu vederea.”

Extras din cartea ”Sfantul Munte Athos Gradina Maicii Domnului” – Monah Pimen Vlad, Editura Buna Vestire