TARA SFANTA si SINAI, 30 sept / 7 oct 2020 (8z), Pret: 590€ +305€ avion

PROGRAM 

Ziua 1, Miercuri 30 sept 2020: PLECARE. TEL AVIV. Intalnire la Aeroportul Otopeni la ora 18:30, zbor TAROM la ora 20:45. Sosire la aeroportul din Tel Aviv la 23:20.

BINE ATI VENIT IN TARA SFANTA! Transfer la Bethleem, cina in camera, cazare hotel 3*. 

Ziua 2, Joi 01 Oct (+Acoperamantul Maicii Domnului): BETHLEEM, PUSTIUL IUDEII. Dimineata, Sfanta Liturghie la Ierusalim, la Biserica Mormantul Maicii Domnului din Gradina Ghetsimani. La ora 09:00 mic dejun, apoi viziam Campul Pastorilor, Pustiul Iudeii, Manastirea Sf Sava (marea lavra, sec V) si Man. Sf. Teodosie, incepatorul vietii de obste in Tara Sfanta. Bethleem,

Biserica Nasterii, Biserica Pruncilor ucisi de Irod; Cina, cazare la Bethleem, hotel 3*. 

Ziua 3, Vineri 02 Oct: TABOR, NAZARETH, GALILEEAMic dejun matinal, apoi plecare spre Galileea. Muntele Tabor.  Nazaret, locul Bunei Vestiri: Biserica Ortodoxa Sf. Arh. Gavriil – izvorul BuneiVestiri si Biserica Romano-Catolica a BuneiVestiri – casa Sfintei Familii, biserica este decorata cu mozaicuri reprezentand-o pe Fecioara Maria cu Pruncul, donate de comunitati crestine din intreaga lume. Biserica Sf Iosif, ridicata peste o pestera si ruinele unei vechi basilici crestine din sec I, considerate a fi casa si atelierul lui Iosif Tamplarul. Cana Galileii, locul primei miuni facute de Iisus, la nunta Sf Ap Simon Zilotul. Optional: pranz cu pestele Sf Petru. Marea Galileii : Muntele Fericirilor, Capernaum (intalnirea Mantuitorului cu Sfintii Apostoli dupa Inviere), Biserica Sf. Apostoli (vindecarea paraliticului). Retur la Bethleem, cina si cazare hotel 3*. 

Ziua 4Sambata 03 Oct: IERUSALIM. Dupa micul dejun, zi dedicata Ierusalimului: Izvorul Siloam si Manastirea Sf Onufrie. Muntele Măslinilor, locul Înălţării, Manastirea Eleon, Manastirea Tatal Nostru. Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor. DRUMUL CRUCII, Biserica Sfantului Mormant (paraclisele bisericii).  Cina si cazare la Bethleem, hotel 3*.

Optional: slujba de noapte la Ierusalim, Biserica Sfantului Mormant (orele 00/03).

Ziua 5, Duminica 04 Oct: MAREA MOARTA, SINAI. Dupa micul dejun, la ora 10, plecare spre Eilat. Scurta oprire (2 ore) la Marea Moarta. Trecem granita Eilat/ Taba, cina si cazare la Taba, hotel 4*.

Ziua 6, Luni 05 Oct: SINAI. Mic dejun, apoi continuam drumul spre Manastirea Sf Ecaterina din Sinai, escaladare ziua, apus de soare (17:25) pe Muntele Sinai. Optional: Vizita la Sihastria Sf Galaction si Epistimia (+253), loc in care a vietuit si Sf Paisie Aghioritul (1962/1964). Cina si cazare la Sf Ecaterina, hotel 3*. 

Ziua 7, Marti 06 OctSINAI, ISRAEL Dimineata, participare la Sfanta Liturghie la Manastirea Sf Ecaterina (sec VI, cea mai veche manastire crestina din lume, cu slujire continua; cea mai mica Patriarhie Ortodoxa din lume; UNESCO). Mic dejun, apoi plecare spre Israel. Cazare la Bethleem . 

Ziua 8, Miercuri 07 Oct: SAMARIA, APA IORDANULUI, IERIHON, LOD. Mic dejun, plecare la Samaria – Fantana lui Iacob (locul intalnirii dintre Iisus si Femeia Samarineanca). Sf Filumen Noul MucenicApa Iordanului, locul Botezului Domnului. Manastirea Sf Gherasim de la IordanIerihon, Muntele Carantania. Seara la ora 18:30 pecare spre aeroport, scurta oprire la Lod, Mormantul Sf Mare Mc Gheorghe. Zbor la ora 00:20, se ajunge in Romania la ora 03:05.

 

————————————————————

PRET: 590 euro+ 305 avion

Pret calculat pt grup de minim 45 pers

Pt grup mai mic, se adauga:

+15 euro, pt grup 35-44 pers

+35 euro, pt  grup de 30-34 pers.

Biletele de avion se pot lua si individual, la preturi mai mici.

Pretul cuprinde:

Transport: avion TAROM Bucuresti/Tel Aviv/Bucuresti, 305 euro (bagaj cala 23 kg inclus).

Autocar***, Transfer aeroport sosire si plecare, Cazare cu demipensiune (mic dejun si cina), Bilete de intrare si taxiuri (Tabor, Man Sf Sava), Program Sinai, Vize turistice, Preot insotitor, Asistenta specializata din partea agentiei, Documentatie.

Pretul nu cuprinde : Participare la slujba de noapte la Biserica Sf Mormant (10 euro, grup minim 25 pers), Bacsisuri / tips pt personalul hotelurilor si soferi (40 euro, obligatoriu),

Asigurare medicala, Alte cheltuieli decat cele trecute la Pretul cuprinde.

————————–——

DOCUMENTE NECESARE: Pasaport valabil inca 6 luni de la data plecarii.

———————————-

Informatii:

Stelică Macovei

Tel. 0747-694383

E-mail: stelique@yahoo.com

Mormântul lui Lazăr

Din milostivirea Bunului Dumnezeu și a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu am ajuns la mormântul Sfântului Lazăr de două ori. Primul mormânt al Sfântului Lazăr se află în Betania, localitate situată la aproximativ 3 km de Ierusalim.

În primul pelerinaj am ajuns la acest mormânt în luna august; era o căldură de nesuportat. Eram emoționat. Aveam să văd și să ating locul unde a înviat Lazăr cel mort de 4 zile, locul unde Iisus a biruit moartea și prin învierea lui Lazăr a preînchipuit învierea Sa și învierea de obște în care evreii saduchei nu credeau. În Sfânta Scriptură se spune că foarte mulți evrei au crezut și s-au creștinat după această mare minune.

Din spusele părintelui ghid am aflat următoarele: Sfântul Lazăr a fost și este socotit întocmai cu apostolii, și, fără ca el să fie ales, s-a adresat în fiecare limba de atunci neamurilor. A fost rudă și prieten îndeaproape Maicii Domnului și, de asemenea, cu Iisus Hristos. El a adormit în ziua în care Iisus era în Ierihon. Destul de interesant, întrucât Iisus era la începutul Drumului Floriilor. Aproape toată lumea crede că Drumul Floriilor a început la Poarta de Aur, aproape de Ierusalim, dar n-a fost așa. Drumul Floriilor începe din Ierihon, aproape din centru, de locul lui Zaheu. De acolo merge Iisus Hristos către Lazăr, pentru că Drumul Floriilor este drumul către înviere. Prea puțină lume înțelege lucrul acesta: că floarea este cea care reînvie de fiecare dată prin sămânța sa. Fiecare sămânță se împământenește, prinde rădăcini și iese la suprafață prinzând viață. Sămânța devine veșnică.

Casa lui Lazăr a fost în El-Azaria. Înainte de a intra în oraș este biserica unde a fost cina cu Maria și Marta, care s-au ostenit fiecare în legea ei. În apropiere, se află mormântul lui Lazăr, mormânt care și astăzi este gol și poate fi vizitat. Se spune că niciodată n-a mai fost cineva înmormântat acolo deși în acele vremuri era obiceiul ca toți ai casei să fie puși în același mormânt. Deasupra mormântului este o biserica ortodoxă, unde se păstrează o parte din capul Sfântului Lazăr.

Despre Lazăr mai putem spune că a fost rânduit ca episcop de Hristos înainte de moartea Lui. Înainte de moartea Sa, Hristos a rânduit câțiva episcopi: Lazăr, Iacov și Zaheu. Toți trei au câteva ceva de spus despre Hristos. Lazăr despre prietenia duhovnicească, Iacov despre firea omenească iar Zaheu slugă îl vede pe Hristos ca Stăpân al vieții și al morții. Tot despre Lazăr mai putem spune că după ce a înviat din morți n-a mai mâncat mâncare gătită, doar dulce, așa cum se spune în Scriptură, și nici nu a mai râs vreodată. Din cauza iudeiilor care voiau să-l omoare ca să nu mai demonstreze puterea lui Hristos, pentru că era dovada vie a învierii, Lazăr pleacă în Cipru.

De ce tocmai în Cipru? Pentru că aici era o comunitate evreiască foarte puternică venită din Egipt și s-a stabilit acolo. El a mers în mijlocul acestei comunități care a fost destul de permisivă cu dânsul. În Cipru se află cel de-al doilea mormânt al său, acesta fiind descoperit in secolul al X-lea la Larnaca, unde a fost construită o biserică închinată lui. În apropiere este peștera și locul unde Sfântul Ioan a scris ceva mai târziu Apocalipsa.

Pelerinaj în Ţara Sfânta

Îmi amintesc cu drag de fiecare dată când eram copil şi aşteptam să vină duminica pentru a merge la Mănăstirea Slătioara cu tata, fraţii şi surorile mele. Când venea sâmbăta seara nu mai dormeam deloc de frică să nu cumva să nu mă ia cu ei la mănăstire.

Trebuia de fiecare dată să ne trezim la 4 dimineaţa pentru a putea parcurge cei 8 km prin pădure, uneori prin zăpezi ce depăşeau 1 metru înălţime. Vara era o adevărată splendoare să auzi păsările cântând, să simţi parfumul florilor sau clipocitul unui pârăiaş care străbătea pădurea. De fiecare dată poposeam doar câteva minute în vârful unui deal căruia i se spunea „la toacă”, ne închinam la Sfânta Cruce, cine dorea bătea puţin toaca şi ne grăbeam să prindem începutul slujbei; de multe ori ajungeam chiar când se băteau clopotele în jurul orei 6.00 dimineaţa.

Ajunşi la mănăstire, mergeam în croitoria părintelui Timotei pentru a ne lăsa bagajul, eventual să ne schimbăm de haine. De cum intram în croitorie, privirea îmi era furată de un tablou cu imaginea Ierusalimului, inima îmi bătea foarte tare; îmi doream foarte mult să ajung acolo, însă nu îndrăzneam să mărturisesc nimănui despre visul meu. Tot în croitorie mai era un tablou cu un om bătrân care ducea în spate arborele vieţii, în care se ducea o lupta între îngeri și diavoli; recunosc că de fiecare dată îmi inspira teamă, preferam să admir tabloul cu Ierusalimul.

Participam activ la slujbe, copii fiind uneori mai fugeam afară să cumpărăm prescuri sau să ne mai ciondănim cu ţigăncile de la Bogata. După slujbă luam masa în trapeza mănăstirii după care ne întorceam acasă într-un ritm mai lejer. Legat de acest vis, pot sa vă mai spun ca în studenţie obişnuiam să ieşim în fiecare seară la plimbare pe străzile Sucevei şi, aproape de fiecare dată, ajungeam în centrul oraşului, unde erau câteva agenţii de turism pe ferestrele cărora era plin de afişe de publicitate pentru diverse locuri din toată lumea; de fiecare dată eram atras de afişul pentru pelerinaj în Israel, deşi nu credeam că voi ajunge vreodată acolo.

Am făcut această introducere pentru a va împărtăşi cât de mult îmi doream să ajung la Ierusalim. Dat fiind faptul că m-am rugat şi mi-am dorit atât de mult să ajung, Bunul Dumnezeu s-a milostivit şi în primăvară anului 2009 am reuşit să merg în Ţara Sfântă. Am plecat cu o agenţie din Iaşi, nu cunoşteam pe nimeni, dar ca în fiecare pelerinaj după prima zi de călătorie, se leagă prietenii foarte strânse, uneori pe viaţă, să nu uităm că poţi avea şi ispite pe măsură…

Aveam emoţii, emoţiile erau cu atât mai mari pentru că urma să întâlnesc un bun prieten din apropiere de Nazaret pe care l-am cunoscut când am fost cu bursa de studii în Messina – Sicilia.
Eram în săptămâna mare din Postul cel Mare, cu toţii ne doream să vedem Lumina Sfânta. Odată ajunşi în aeroportul Bengurion, am fost preluaţi de autocare şi am mers la Biserica Sfântului Gheorghe din Lod (Lyda) pentru a ne închina la mormântul sfântului şi lanţul făcător de minuni (câteva persoane din grup au fost martori în alte ocazii la minuni săvârşite după atingerea lanţului cu care a fost legat Sfântul Gheorghe).

După ce ne-am cazat la Hotelul Ierusalim, am mers cu toţii să ne închinăm la Sfântul Mormânt al Mântuitorului. Ajunşi în curtea din faţă bisericii, am văzut stâlpii fulgeraţi de Lumina Sfântă în anul în care nu a fost lăsat să slujească patriarhul ortodox, ci patriarhul din biserica coptă şi Lumina Sfântă a coborât din cer, a făcut un tur al bisericii, a mers la stâlpii de care stătea rezemat patriarhul ortodox şi  abia după a mers la Sfântul Mormânt.

Intraţi în biserica mare, ne-am închinat la Piatra Mirungerii, am urcat pe Golgota, ne-am închinat la Sfântul Mormânt şi la stâlpul biciuirii. Legat de acest stâlp circulă tot felul de poveşti, pot doar să vă spun că m-a învrednicit Bunul Dumnezeu să aud zilnic bătăile de bici, care îmi secau sufletul gândindu-mă la chinurile lui Iisus. La Sfântul Mormânt trăirile erau intense, toată lumea plângea, personal recunosc că mă auzeam cum mă rugăm pentru duşmanii mei ca pentru mine însumi. La fel, legat de acest sfânt loc cunosc multe întâmplări despre care voi scrie în următoarele articole.