FLORIILE (Muntele Sinai) si INVIEREA DOMNULUI (Tara Sfanta), 10/20 aprilie 2020 (11z)

Un program special, care reuneste sarbatoarea Floriilor la Manastirea Sf Ecaterina din Sinai, procesiunile specifice Saptamanii Patimilor in Tara Sfanta si Invierea Domnului la Sfantul Mormant!

Ca noutate: din Joia Mare pana a Doua Zi de Pasti avem cazare in Ierusalim, foarte aproape de Cetatea Sfanta (program pietonal)

Procesiunile specifice Saptamanii Patimilor in Tara Sfanta:

Marti: Sfintirea Apelor, la Raul Iordan (ca la Boboteaza)

Joia Mare: Spalarea picioarelor ucenicilor, Denia Celor 12 Evanghelii

Vinerea Mare: Drumul Crucii, Prohodul Domnului

Sambata Mare: Venirea Sfintei Lumini !

Invierea Domnului: slujba de noapte la Biserica Sfantului Mormant

 

PROGRAM (11 zile)

Ziua 1, Vineri 10 aprilie: PLECARE. Intalnire la Aeroportul Otopeni la 05:45, zbor TAROM la ora 07:45, se ajunge in Israel la ora 10:20. BINE ATI VENIT IN TARA SFANTA! Prima vizita: Lod, mormantul Sf M Mc Gheorghe.Transfer cu autocarul catre Eilat / Marea Rosie, cina si cazare la Eilat. 

Ziua 2, Sambata 11 aprilie, spre SINAI. Dupa micul dejun traversam granita Eilat / Taba si continuam drumul spre Sf Ecaterina / Sinai. In functie de ora sosirii, participarea la Vecernie, inchinare la moastele Sf Mare Mc Ecaterina. Cina, cazare.

Ziua 3, Duminica Floriilor 12 aprilie, SINAI. Dimineata participare la Sfanta Liturghie si vizitarea Manastirii Sf Ecaterina. In timpul zilei, ascensiune de zi pe Muntele Sinai, catre locul in care Dumnezeu I-a dat  lui Moise Tablele Legii cu cele Zece Porunci. Coborare, cina si cazare la Sinai.

Ziua 4, Luni 13 aprilie, SAPTAMAN PATIMILOR. TARA SFANTA. Dupa micul dejun, plecare spre granita cu Israel. Marea Rosie. Granita, transfer cu autocarul spre Bethleem, cina si cazare.

Ziua 5, Marti 14 aprilie: SFINTIREA APELOR IORDANULUI. Dimineata devreme plecam la Măn. Sf. Gheorghe Hozevitul (Moaştele Sf. Ioan Iacob de la Hozeva), Peştera Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul de pe pârâul Kerit. Procesiunea Sfinţirea apelor de către Patriarhul Ierusalimului la Raul IordanMan. Sf Gherasim de la Iordan. Ierihon, Muntele Carantania. Dudul lui Zaheu. Cina si cazare la Bethleem. 

Ziua 6, Miercuri 15 aprilie: IERUSALIM. Optional, Bethleem (participare la prima Sfanta Liturghie la Biserica Nasterii Domnului). Ierusalim, Muntele Maslinilor, Manastirea Rusa Eleon, Locul Inaltarii. Manastirea Sf Maria Magdalena, Gradina Ghetsimani, Biserica Mormantul Maicii Domnului.  Biserica Sfantului Mormant. Cina, cazare  Bethleem.

Ziua 7, JOIA MARE 16 aprilie: IERUSALIM. Plecare devreme la Ierusalim. Biserica Sfantului Mormant: procesiunea Spalarea Picioarelor Ucenicilor / Episcopilor de catre Patriarhul Ierusalimului si a intregii Palestine (procesiune specifica Joii Mari in Tara Sfanta). Muntele Sion : Cina cea de Taina – Joia Mare, Mormantul Regelui David, Biserica Adormirea Maicii Domnului. Denia celor 12 Evanghelii la Asezamantul Romanesc din Ierusalim. Cina si cazare in Ierusalim.

Ziua 8, VINEREA MARE 17 aprilie: IERUSALIM. Drumul Crucii, Biserica Sfantului Mormant. Apoi optiuni: 1, Participare la Prohodul Domnului la Biserica Romana din Ierusalim, cina, cazare la Bethleem SAU 2, Ramanem in incinta Bisericii Sf Mormant. Cina si cazare in Ierusalim.

Ziua 9, SÂMBĂTA MARE 18 aprilie: IERUSALIM. Zi dedicata SFINTEI LUMINI A INVIERII – Biserica Sfantului Mormânt al Domnului. Reintalnirea grupului la hotelul din Ierusalim. Odihna. Slujba Invierii (slujba de noapte, ora 23) la Biserica Sf Mormant. La ora 03:00 noaptea revenire la hotel in Ierusalim.

Ziua 10, DUMINICĂ 19 aprilie – SFINTELE PASTI, GALILEEA. Prima zi de Pasti. Ora 10:00, plecare in Galileea, cel mai iubit loc de catre Iisus, locul inceputului propavaduirii Sale. Muntele Tabor, Marea Galileii-Tabgha, Capernaum. Optional: pranz cu pestele Sfantului Petru, croaziera pe Marea Galileii. Retur la Ierusalim, cazare.  

Ziua 11, LUNI 20 aprilie – A DOUA ZI DE PASTI, HEBRON, IUDEEA, IERUSALIM. Dimineata, participare la Sfanta Liturghie la o biserica din Ierusalim. La ora 9, plecare la Hebron, Stejarul din Mamvri (aici S-a aratat Sfanta Treime acum 4000 de ani). Pustiul Iudeii: Manastirea Sf Sava si Manastirea Sf Teodosie. Ierusalim, ultima vizita la Biserica Sfantului Mormant, shopping in bazar. Ora 19:00 plecare din Ierusalim spre aeroport, zbor TAROM spre Romania la ora 00:30 / 03:25.

————————————————————————————————————-

Pret: 1120  / pers (810  program + 310  avion), grup de minim 30 pers.

Pt grup mai mic, pretul devine:

1160 €, grup de 25-29 pers (850  program + 310  avion)

1220 €, grup de 20-24 pers (910  program + 310  avion)

1320 €, grup de 15-19 pers (1010  program + 310  avion) 

Pretul cuprinde :

Transport: avion Bucuresti – Tel Aviv – Bucuresti, toate taxele incluse ( 310 euro)

Autocar***, transfer aeroport sosire si plecare

Program Sinai (transport, taxe vamale, cazare la Man. Sf Ecaterina, mic dejun, cina)

Cazare cu demipensiune (mic dejun si cina) la Bethleem hotel 3*, 3 nopti (luni-joi in Saptamana Patimilor)

Cazare (fara masa) la Ierusalim, hotel 3* langa Poarta Jaffo, 4 n. (joi– luni)

Intrari, taxi la Muntele Tabor si Manastirea Sf Sava

Documentatie,

Preot insotitor, Asistenta specializata din partea agentiei de turism. 

Pretul nu cuprinde:

Bacsisuri / tips pt personalul hotelurilor si soferi (55 euro, total pt Israel si Sinai)

Programe optionale:

Pranz cu pestele Sf Petru (22 usd),

Croaziera pe Marea Galileii (o ora, 10 usd)

Teleferic Carantania (17 usd)

Asigurare medicala, asigurare storno.

Alte cheltuieli decat cele trecute la Pretul cuprinde.

Acte necesare: pasaport valabil inca 6 luni de la data plecarii.

NOTE: 

Cazarea este in Ierusalim, fara masa – incepand din Joia Mare si pana la finalul programului  (hotel nou, langa Poarta Jaffo, camera cu baie si bucatarie, intr-o zona cu multe bistro-uri si cafenele). 

Biletele de avion se poat lua si individual, in situatii motivate (resedinta in alta tara decat Romania, sosire/plecare la alte date – in cazul achizitiei unui modul/ fragment din acest program etc). In aceste cazuri, transferul de la / la aeroport se efectueaza pe cheltuiala turistilor (nu este inclus in pret, decat daca datele si orele de sosire/ plecare coincid cu cele ale grupului).

Organizatorii au dreptul de a schimba programul din motive obiective, fara a afecta obiectivele religioase si turistice din programul initial. Organizatorii nu raspund in cazurile de forta majora: situatii conflictuale, interdictii ale politiei locale, furtuna, probleme ale companiilor de transport, greve etc.

—————————————-

Informatii:

Stelică Macovei

Tel. 0747-694383

E-mail: stelique@yahoo.com

Mormântul lui Lazăr

Din milostivirea Bunului Dumnezeu și a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu am ajuns la mormântul Sfântului Lazăr de două ori. Primul mormânt al Sfântului Lazăr se află în Betania, localitate situată la aproximativ 3 km de Ierusalim.

În primul pelerinaj am ajuns la acest mormânt în luna august; era o căldură de nesuportat. Eram emoționat. Aveam să văd și să ating locul unde a înviat Lazăr cel mort de 4 zile, locul unde Iisus a biruit moartea și prin învierea lui Lazăr a preînchipuit învierea Sa și învierea de obște în care evreii saduchei nu credeau. În Sfânta Scriptură se spune că foarte mulți evrei au crezut și s-au creștinat după această mare minune.

Din spusele părintelui ghid am aflat următoarele: Sfântul Lazăr a fost și este socotit întocmai cu apostolii, și, fără ca el să fie ales, s-a adresat în fiecare limba de atunci neamurilor. A fost rudă și prieten îndeaproape Maicii Domnului și, de asemenea, cu Iisus Hristos. El a adormit în ziua în care Iisus era în Ierihon. Destul de interesant, întrucât Iisus era la începutul Drumului Floriilor. Aproape toată lumea crede că Drumul Floriilor a început la Poarta de Aur, aproape de Ierusalim, dar n-a fost așa. Drumul Floriilor începe din Ierihon, aproape din centru, de locul lui Zaheu. De acolo merge Iisus Hristos către Lazăr, pentru că Drumul Floriilor este drumul către înviere. Prea puțină lume înțelege lucrul acesta: că floarea este cea care reînvie de fiecare dată prin sămânța sa. Fiecare sămânță se împământenește, prinde rădăcini și iese la suprafață prinzând viață. Sămânța devine veșnică.

Casa lui Lazăr a fost în El-Azaria. Înainte de a intra în oraș este biserica unde a fost cina cu Maria și Marta, care s-au ostenit fiecare în legea ei. În apropiere, se află mormântul lui Lazăr, mormânt care și astăzi este gol și poate fi vizitat. Se spune că niciodată n-a mai fost cineva înmormântat acolo deși în acele vremuri era obiceiul ca toți ai casei să fie puși în același mormânt. Deasupra mormântului este o biserica ortodoxă, unde se păstrează o parte din capul Sfântului Lazăr.

Despre Lazăr mai putem spune că a fost rânduit ca episcop de Hristos înainte de moartea Lui. Înainte de moartea Sa, Hristos a rânduit câțiva episcopi: Lazăr, Iacov și Zaheu. Toți trei au câteva ceva de spus despre Hristos. Lazăr despre prietenia duhovnicească, Iacov despre firea omenească iar Zaheu slugă îl vede pe Hristos ca Stăpân al vieții și al morții. Tot despre Lazăr mai putem spune că după ce a înviat din morți n-a mai mâncat mâncare gătită, doar dulce, așa cum se spune în Scriptură, și nici nu a mai râs vreodată. Din cauza iudeiilor care voiau să-l omoare ca să nu mai demonstreze puterea lui Hristos, pentru că era dovada vie a învierii, Lazăr pleacă în Cipru.

De ce tocmai în Cipru? Pentru că aici era o comunitate evreiască foarte puternică venită din Egipt și s-a stabilit acolo. El a mers în mijlocul acestei comunități care a fost destul de permisivă cu dânsul. În Cipru se află cel de-al doilea mormânt al său, acesta fiind descoperit in secolul al X-lea la Larnaca, unde a fost construită o biserică închinată lui. În apropiere este peștera și locul unde Sfântul Ioan a scris ceva mai târziu Apocalipsa.